vineri, 26 septembrie 2014

"Labiritul:evadarea" - o călătorie iniţiatică



      Dacă, începând de mâine, nu îţi mai aminteşti nimic, nici măcar numele, ce mai eşti tu? Ce îţi mai rămâne? Speranţa? Dar dacă de mâine ar fi să începi viaţa de la zero, ce rol ai vrea să joci? Doctor, constructor, vânător, grădinar sau poate ai vrea să alergi? Să alergi şi să lupţi pentru a schimba un destin ce pare de neschimbat. Aşa face Thomas, eroul din filmul “The maze  runner”(Labiritul: Evadarea). Aleargă să aducă o speranţă celor rămaşi fără speranţă, refuzând să gândească convenţional şi să joace un simplu rol.


    Iubitorii filmelor au parte în ultima vreme de producţii ce aduc în prim plan o lume post-apocaliptică, distopică. Ecranizarea romanului SF Captiv în labirint" (James Dashner) este o reîntoarcere la mitul labirintului. Regizorul Wes Ball propune o variantă modernă a legendei greceşti cu accentul pus pe natura umană. Labirintul rămâne acelaşi: mare, complicat, inaccesibil celor neiniţiati; un labirint din care nimeni nu s-a întors viu; un labirint ce îşi schimbă forma în fiecare noapte după reguli imposibile. Minotarul este însă, de data aceasta, o entitate biomecanică şi se găseşte în fiecare secţiune a labirintului.
    În final, labirintul devine pentru o parte din personaje un test şi o călătorie iniţiatică spre un sanctuar intern unde tronează însăşi fiinţa umană. Va avea Thomas "firul de aţă" salvator? Va reuşi el, asemenea lui Dedalus, să iasă din labirint? Nu vă rămâne decât să urmăriţi acest film de suspans, cu multe răsturnări de situaţie şi final neaşteptat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu