joi, 11 septembrie 2014

Să începem toamna cu un roman polițist!


Furtună solară –Asa Larsson
Un alt roman polițist și un alt autor nordic. De ce? Pentru că lectura unui roman polițist este o “desprindere de realitate, o ruptură de o lume foarte normativă (J.P. Gattegno), pentru că o astfel de carte te pune în legătură cu subiecte tabu. Iată trei astfel de subiecte: Religie, Moarte, Bani. Conexiunile surprinzătoare dintre ele  sunt stabilite de câștigătoarea premiului Best Swedish Crime Novel Award, într-o carte de un realism covârșitor ce te uimește mai ales prin simplitate.

Ca mai toate romanele de acest gen, acțiunea începe cu o crimă: uciderea unui lider religios și găsirea cadavrului acestuia mutilat pe podeaua unei biserici dintr-un orășel suedez. Deși evenimentul stârnește groaza locuitorilor, nimeni nu se grăbește să colaboreze cu poliția iar liderii religioși păstrează un fel de jurământ al tăcerii. Sora victimei, cea care a găsit cadavrul, este acuzată de omor căci anchetatorii  au descoperit arma crimei chiar în locuința sa. Avocata Rebecka Martinsson va încerca să deslușească motivele întunecate ale crimei. Reîntoarsă în orașul copilăriei sale, ea găsește și aici tare specifice marilor orașe nordice: escrocherii, spălări de bani, manipularea maselor și în cele din urmă criminalul!

Deși dialogul dă de multe ori senzația unuia superficial și rece, “Furtună solară” este un thriller captivant. El ne introduce într-un ținut al zăpezilor ce-și sechestrează locuitorii, căci ei rămân blocați în ger și troiene, dar mai ales în prejudecăți și superstiții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu