joi, 30 octombrie 2014

Fluturii Irinei




Adoraţi de unii şi criticaţi de altii, Fluturii Irinei Binder au ajuns subiect de discuţie pe multe bloguri şi reţele de socializare şi chiar pe rafturile cititorilor pasionaţi de acest gen. Deşi am putea spune că este un roman fără mari pretenții literare ( după cum însăşi autoarea recunoaşte), el este totuși unul de succes (cel puțin temporar). Acuzată că ar fi comercială și mediocră, creaţia de tip jurnal a stârnit şi a mulţumit mulţi iubitori de cărţi.
Irina, personajul narator, este copilul care se maturizează rapid, creşte doar cu tatăl ei, învață cum trebuie să se descurce în viață iar mai târziu cunoaște dragostea. O mărturiseşte într-o narațiune sinceră, sensibilă, colorată şi fragilă - asemenea fluturilor din carte.
De la pagină la pagină, cititorul trece prin stări diferite și puternice. Curiozitate- căci începutul este bun și captivant. Înțelegere și iertare faţă de personaje şi trecutul lor. Furie- pentru că ea, fluturele, se lasă prinsă în plasa vicioasă a sentimentelor. Şi în final confuzie -căci multe dintre gândurile și idealurile eroinei sunt în contradicție cu acțiunile sale. În ciuda minusurilor și a sentimentului de deja-vu atunci când citim aforismele din carte, romanul Fluturi se evidenţiază printr-un stil sincer și accesibil, cu multe pasaje reusite:

"Dumnezeu le-a dat oamenilor un număr fix de lacrimi...iar acestea sunt de două feluri: de tristețe și de fericire...nu ar trebui să irosesc lacrimile aiurea, ci să le păstrez pentru momentele fericite...ar fi păcat să nu mai am lacrimi ca să plâng atunci..."
"Pentru că la capătul tuturor luptelor interioare între inimă și rațiune, inima este cea care ia decizia finală".
“Să nu uiţi niciodată cine eşti, să nu laşi oamenii să te transforme în cine vor ei să fii...”
“Eu trăiesc pentru a fi cineva în sufletul meu, nu în ochii lumii”.

Nicio carte citită nu este o pierdere căci, până la urmă, ea poate fi folosită ca termen de comparație. Cum ar fi să o comparăm cu Arta conversaţiei de Ileana Vulpescu? Dar, dacă această carte a atins măcar o singură coardă sensibilă, măcar un singur firişor de suflet, toate criticile universului nu valorează nimic pentru tine cititorule căci ești îndreptățit să o iubești sau să o critici (cartea și nu autorul), iar noi restul nu avem dreptul să dăm cu pietre.

Cartea poate fi cumpărată aici: Fluturi 2 volume

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu