vineri, 28 noiembrie 2014

Alexandru Roman sau ce este valoarea umană


  Într-o societate a valorilor greșit înțelese sau chiar a nonvalorii, am sărbătorit la sfârșit de noiembrie un om de o valoare necontestată: Alexandru Roman. 
   
  Și fiindcă valoarea înseamnă împlinirea unui ideal sau aspirații umane raportate la legile progresului, iar valoarea umană se măsoară după greutățile biruite,  Alexandru Roman este mult mai mult decât o simplă personalitate locală.


Academia Română a apreciat atât de frumos și de corect valoarea acestui om:  "A propovăduit de la catedră evanghelia limbii romane, cel mai scump talisman al unui popor, singurul care-i menține existența".


S-a născut pe 26 noiembrie 1826 în satul Auşeu, judeţul Bihor. Studiile primare şi gimnaziale le-a terminat în ţară, iar cele universitare la Viena şi Budapesta. A studiat filosofia,  matematica şi teologia. A fost profesor în Beiuş, în Oradea şi la Universitatea din Budapesta. S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Literare Române care va deveni mai târziu Academia Română.
A fost îndrumător cultural, publicist (ziarul Concordia), unul dintre primii profesori care a ţinut prelegeri în limba română în Transilvana ( la Beiuș a introdus pentru prima dată Limba română  în scoală). Trei decenii a luptat pentru nobila aspirație a unității naționale, fapt amintit și de Iosif Vulcan  în revista Familia: "A servit națiunea cu condeiul şi cu graiul la catedră, la tribună şi în arena ziaristică". A apărat cauza românilor din Transilvania suferind multe persecuții politice (inclusiv închisoarea) din partea autorităților de la acea vreme.

La 100 de ani de la nașterea sa, în 1926, Academia Română a așezat o placă comemorativă pe casa în care s-a născut dascălul Alexandru Roman, iar la 180 de ani de la naștere a fost înălțat în centrul comunei un bust din bronz.

Elevii şi profesorii școlilor care îi poartă cu mândrie numele, alături de reprezentanții Primăriei Aușeu, îl omagiază la fiecare sfârșit de noiembrie depunând coroane de flori şi cântând imnuri în cinstea marelui patriot.



Avem nevoie, fiecare dintre noi, să ştim că există valori şi exemple de urmat. Avem nevoie să nu le uităm pentru ca le datorăm ceea ce suntem azi. Avem nevoie să umplem cufărul prăfuit de amintiri cu "comori" şi să-l deschidem de fiecare dată pentru a ne aminti cine suntem.








 
 Surse: Wikipedia
     G. Neamţu-Alexandru Roman şi Academia Română


Pentru a vizualiza alte activități ale elevilor dați click aici: Junior Ranger pentru o zi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu