duminică, 15 februarie 2015

Codul bunelor maniere ASTĂZI -Salutul



Mai merită să vorbim despre bunele maniere în ziua de astăzi? Mai avem timp şi energie să fim manieraţi, civilizaţi şi atenţi la fiecare gest?  Sunt bunele maniere de pe vremea bunicii demodate acum?

Bunele maniere par la prima vedere restrictive şi de prisos, îngrădind libertatea omului. Dar, odată cu trecerea timpului, observăm câtă bucurie ne aduce privilegiul de a trăi printre semeni civilizaţi şi manieraţi. Bunicii, părinţii, şcoala, biserica sunt valori şi exemple de neînlocuit într-o existenţă normală a oamenilor în societate. Buna creştere nu este şi nu va deveni niciodată  “demodată”!
Şi cum sunt înţelese bunele maniere astăzi? Destul de ambiguu. Unele s-au păstrat, altele au dispărut, unele sunt greşit înţelese….
Napoleon a fost imortalizat în tablouri ţinând o mână sub nasturii tunicii iar pe cealaltă la spate. O asemenea ţinută a corpului ar stârni astăzi zâmbete ironice şi nu ar merge deloc într-un “selfie” pe Facebook!

SALUTUL

Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care întâmpini pe cineva. El are în mimică, în poziţia corpului o infinitate de nuanţe care-i modifică sensul. Un simplu salut îi poate demonstra cuiva în ce măsură îl stimezi. Dacă ştii să îi adaugi un mic gest! Cei care aşteptă cu privirea fixă şi cu buzele strânse să fie salutaţi – ca eventual să răspundă- sunt şi prost crescuţi şi de rea credinţă!

Dar să vedem regulile de bază:

-          Bărbatul salută primul o femeie chiar dacă femeia este mai tânără;

-          Două persoane de aceeaşi vârstă şi sex se salută simultan;

-          Tânarul salută primul pe cel mult mai în vârstă;

-          Nou venitul salută pe cei adunaţi;

-          Cel care intră salută primul;


-          Inferiorul salută superiorul. Atenţie! Dacă inferiorul este o femeie tot bărbatul va saluta primul! Un director general la o mare companie ar trebui să salute el primul femeia de serviciu. Ludovic al XIV-lea saluta ultima bucătăreasă cu aceeaşi curtoazie ca pe cea mai strălucitoare prinţesă de la curte.

-          A refuza să saluţi înseamnă că celălalt trebuie să înţeleagă că te-a ofensat grav pe tine sau pe unul din membrii familiei. În afară de acest caz, a nu răspunde la salut este de neadmis.

-          Domnii salută cu o uşoară înclinare a capului. Salutul cu ridicatul pălăriei  a dispărut aproape în totalitate şi prin urmare atingerea borului pălăriei cu degetele în loc de ridicarea pălăriei nu este un semn de politeţe!

-          Doamnele salută cu un surâs şi dând uşor din cap pentru a dovedi persoanei întâlnite că a recunoscut-o.

Cum evităm un salut? Încercăm să evităm întâlnirea încă de la mare distanţă. Dacă nu reuşim,  se recomandă un salut scurt, fară alte gesturi.
Răspundem la salut chiar dacă persoana respectivă ne-a confundat şi ne-a salutat din greşeală.
Formulele de “Hello!” sau “Ciao” sunt specifice doar adolescenţilor, iar “Servus” este “permis” doar în Ardeal!

Strângerea mâinii este un semn de mare stimă. Cine întinde prima dată mâna? Atenţie! Ordinea se inversează! Doamna, persoana cea mai în vârstă sau superiorul întind prima dată mâna! Modul în care strângi mâna îţi va dezvălui caracterul. De evitat strângerea mâinii cu mâna moale sau cu una care zdrobeşte. Dacă sunt mai multe persoane se strânge mâna în următoarea ordine: 1. Doamnele între ele 2. Doamnele şi domnii 3.Domnii între ei.
Mâna doamnei nu se sărută în aer liber sau pe stradă. Când are loc această formă de salut, trebuie ştiut faptul că doamna este cea care întinde mâna şi are grijă să nu şi-o retragă în prea mare grabă.
Nu se sărută şi nu se îmbrăţişează pe stradă sau în public (excepţie aeroportul, gara).

CODUL BUNELOR MANIERE ASTĂZI- A.MARINESCU

Cartea se poate comanda aici: elefant.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu