duminică, 22 martie 2015

Arta conversației. Subiecte tabu și gafe.



Arta conversației nu se învață ca formulele matematicii. Ea este dobândită ca o limbă străină, respectând anumite reguli și exersând la nesfârșit.


Unii oameni își desfășoară pe deplin puterea de seducție, iar alții comit gafă după gafă! Apar astfel cel puțin două atitudini greșite. Există persoane foarte sigure pe ele care polarizează conversația îmbătându-se cu propriile lor cuvinte și vorbind fără încetare iar la cealaltă extremă sunt cei tăcuți sau timizi.


Regula de aur într-o conversație (și nu numai) este să faci și să spui totul, astfel încât cei din jurul tău să se simtă bine.  Nu trebuie să îți pui interlocutorul în inferioritate chiar dacă ești mai instruit sau mai informat decât el. A ști să asculți este o artă, după cum a te abține să dai mereu sfaturi e o dovadă de înțelepciune.


Amâni observațiile neplăcute sau spui cu tact, răbdare și delicatețe ceea ce este mai puțin plăcut, dar necesar. Persoanele care au întotdeauna o vorbă bună pentru ceilalți și spun lucruri plăcute au foarte mulți prieteni. Există însă unele limite. Nu trebuie să devenim lingușitori sau ipocriți!


O altă regulă esențială este să îți privești interlocutorul în ochi. A nu-ți privi interlocutorul în timp ce vorbești cu el trece drept lipsă de respect. Este foarte neplăcut să vorbești cu cineva căruia îi fug ochii în toate părțile.


Există subiecte care pot fi discutate doar cu prietenii. Unul dintre ele este acela al banilor. Este o gafă, de exemplu, să vorbești despre prețul unui cadou. Dar culmea prostului gust este să te plângi de lipsa banilor, de necazurile din familie sau de la locul de muncă unui om care nu îți este prieten. Este inutil pentru că nimeni nu îți va rezolva problemele!


Alte subiecte tabu sunt politica și religia- deci ocoliți-le într-o conversație căci aduc doar ceartă. Rolul gazdei este de a schimba imediat subiectul.


Micile complimente întrețin conversația așa cum micile cadouri întrețin prieteniile. A face complimente exagerate este o lipsă de de tact, dar a cere să ți se facă/a cerși după complimente este o dovadă de prostie.


Veștile rele circulă repede! Feriți-vă de rolul de mesager. Nu este politicos.


A face mereu afirmații ironice sau glume, atât la adresa celor prezenți, cât și a celor absenți, nu demonstrează că ești spiritual, ci prost crescut!


Nu vorbi cu o altă persoană într-o limbă pe care nu o înțeleg cei din jur.  Este o lipsă de politețe.


Ticurile verbale de genul : “Așa e viața!”, “ Pe cuvântul meu”, “ Fantastic”, ”Înțelegi?”,”Ce să-i faci?” , “Asta-i treaba!” trebuie evitate.


Nu există o rețetă perfectă ce asigură reușita într-o conversație, dar există mici trucuri (ca cele de mai sus) ce te vor ajuta să devii un interlocutor agreabil!

Selecție și adaptare după CODUL BUNELOR MANIERE ASTĂZI -A. MARINESCU

Alte articole asemănătoare: 
 Puteți comanda cartea accesând: http://www.elefant.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu