vineri, 15 mai 2015

Cartea Iad - Carlo Frabetti



Te trezești încojurat de cărti... cărți în dreapta, cărți în stânga... un labirint de cărți. Trebuie să știi tot ce a fost scris în ele și să faci imediat o interpretare adecvată. În plus cineva – cu o dorință “ascunsă” de a te face să eșuezi- te supune la probe matematice, iar tu trebuie să găsești soluții ingenioase și ieșiri din orice situație. Nu. Nu este examenul de bacalaureat. Este doar o carte... Cartea Iad!


Carlo Frabetti, scriitor și matematician, rescrie cu mult umor Divina Comedie a lui Dante, într-un microroman tulburător. Iadul este de data aceasta o bibliotecă enormă, iar eroul principal este condamnat să citească. De fapt, scăparea sa din iad va fi chiar lectura. El trebuie să treacă tot felul de probe pregătite de bibliotecarul iadului- un drăcușor erudit. 

De ce  un iad sub formă de bibliotecă? Pentru că sunt multe cărți care pot să amăgească, să învrăjbească, să îndemne la ură și violență. Astfel biblioteca este structurată în 9 cercuri cu păcate livrești: ediții pline de greșeli, plagiat, erori de traducere, cărți violente, cărți care risipesc doar cuvintele, cărți superficiale etc. 

În ciuda titlului, Cartea Iad este o lectură plăcută, intelectuală și plină de umor. Ea va fi savurată mai ales de cititorii pasionați, căci este ticsită de intertextualitate. Iadul livresc devine în cele din urmă un simbol al labirintului lumii contemporane din care logica este singura scăpare,  o meditație pe tema cărților și o căutare a valorilor și a adevărurilor general umane.

“Voi ce credeți? Frica de singurătate e mai intensă și mai cruntă decât frica de moarte?”
Nu m-a surprins că iadul era o bibliotecă. Să urci o piatră a ignoranței pe un munte de cărți, fără să ajungi nicodată în vârful cunoașterii reprezintă cea mai rafinată versiune a chinurilor lui Sisif
" Omul este suma cărților sale citite"
„Foamea ta nepotolită de cunoaștere, atât de nobilă și dezinteresată, nu ascunde oare dorința de a te simți superior, de a aparține unei oligarhii intelectuale?”

Puteti comanda cartea aici: Anticariatul de noapte 

Alte articole despre cărți:   Pantofarul si moartea

                                           Eleganta ariciului


                                           Învingătorul este întotdeauna singur

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu