vineri, 27 noiembrie 2015

Alexandru Roman sau ce este valoarea umană




Avem nevoie, fiecare dintre noi, să știm că există valori și exemple de urmat. Avem nevoie să nu le uităm pentru că le datorăm ceea ce suntem azi. Avem nevoie să umplem cufărul prăfuit de amintiri cu "comori" și să-l deschidem de fiecare dată pentru a ne aminti cine suntem.


Și fiindcă valoarea înseamnă împlinirea unui ideal sau aspirații umane raportate la legile progresului, iar valoarea umană se măsoară după greutățile biruite, Alexandru Roman este mult mai mult decât o simplă personalitate locală.


Elevii şi profesorii școlilor care îi poartă cu mândrie numele - COLEGIUL TEHNIC ALEXANDRU ROMAN ALEȘD și ȘCOALA GIMNAZIALĂ ALEXANDRU ROMAN AUȘEU, alături de reprezentanții PRIMĂRIEI AUȘEU și  preoții satelor AUȘEU și GROȘI l-au omagiat și i-au reiterat valoarea incontestabilă într-un reușit program artistic la sfârșit de noiembrie.
Programul a debutat cu o prezentare Power Point realizată de doamna profesoara Graur Simona și a continuat cu mult așteptatul concurs  "Elevii au talent" și  scenetele pregătite de doamnele profesoare Caba Claudia și Farcalău Ioana. Activitățile s-au desfășurat apoi în fața monumentului ridicat marelui patriot cu un recital de cântece patriotice și cu prestația deosebită a fostei eleve a școlii din comună Andreea Ardelean și a elevului Radu Ilea. Întregul eveniment a fost coordonat de doamna consilier educativ Ciucle Lidia, doamna dir. adj. Melania Joldea și domnul dir. Botici Matei Adrian.




Elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Luncșoara, coordonați de doamnele învățătoare Boier Florica, Nojea Corina, Bradea Nadia, Pușcou Edith  și Țic Ioana,  au sărbătorit cu această ocazie și ziua de 1 Decembrie dovedind la rândul lor mult talent și dăruire.





































Cine a fost Alexandru Roman?

S-a născut pe 26 noiembrie 1826 în satul Auşeu, judeţul Bihor. Studiile primare şi gimnaziale le-a terminat în ţară, iar cele universitare la Viena şi Budapesta. A studiat filosofia,  matematica şi teologia. A fost profesor în Beiuş, în Oradea şi la Universitatea din Budapesta. S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Literare Române care va deveni mai târziu Academia Română.
A fost îndrumător cultural, publicist (ziarul Concordia), unul dintre primii profesori care a ţinut prelegeri în limba română în Transilvana ( la Beiuș a introdus pentru prima dată Limba română  în școală). Trei decenii a luptat pentru nobila aspirație a unității naționale, fapt amintit și de Iosif Vulcan  în revista Familia: "A servit națiunea cu condeiul şi cu graiul la catedră, la tribună şi în arena ziaristică". A apărat cauza românilor din Transilvania suferind multe persecuții politice (inclusiv închisoarea) din partea autorităților de la acea vreme.

La 100 de ani de la nașterea sa, în 1926, Academia Română a așezat o placă comemorativă pe casa în care s-a născut dascălul Alexandru Roman, iar la 180 de ani de la naștere a fost înălțat în centrul comunei un bust din bronz.



Pentru a citi despre alte activități ale elevilor accesați meniul Teaching de sus.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu