miercuri, 22 iulie 2015

Paznicul farului şi romanul poliţist

Critica literară asupra romanelor polițiste nu este la fel de “stufoasă” și de binevoitoare ca în cazul altor tipuri de roman, pentru că de-a lungul timpului s-a vehiculat ideea că romanul polițist este lipsit de valoare literară. 

O creație ce va schimba o astfel de atitudine este romanul Camillei Lackberg -Paznicul farului- un roman complex ce își ramifică mult narațiunea incluzând, pe lângă crimă, suspans și anchete, multă psihologie, istorie, drame de familie, relații interumane și secvențe semnificative pentru Suedia zilelor noastre.

Această a șaptea carte a autoarei este continuarea celorlalte romane din seria Fjallbacka (Copilul german, Prințesa ghețurilor, Piază rea etc.); o serie care se bucură de un spectaculos succes internațional. Fjallbacka este micul oraș din Suedia unde detectivul Patrick Hedstrom investighează cu tenacitate uciderea lui Mats Sverin, un personaj secretos revenit pe meleagurile natale și găsit în apartamentul său cu un glonț în ceafă. Finalul este unul surprinzător, dar oarecum curajos, căci suntem agățați într-un "cârlig emoțional" și duși, alături de detectivul Patrick, pe piste false care ne încearcă gândirea, iar în cele din urmă  ne bucurăm când adevărul iese la iveală și când primim o explicație oarecum logică. 

Paznicul farului este o carte pe placul oricărui iubitor de romane polițiste și nu numai; este o creație reușită ce îți poate schimba modul de a privi viața de zi cu zi; este o poveste care îți dă fiori, o poveste despre o insulă bântuită unde nu există granițe între viață și moarte... 

Romanul poate fi cumpărat aici:  Editura Trei


Alte articole  asemănătoare: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu